Кошик
4 відгуків
+380974932343
+380679769037
Ecometa
Кошик

Роль емульгування в процесі видалення жиру

Роль емульгування в процесі видалення жиру

Емульсія являє собою гетерогенну дисперсійну систему двох несмішних рідин. Він створюється, коли тонкі краплі другої рідини (дисперсної фази) суспендуються в одній рідині (називається безперервною фазою). Емульсії знаходяться в повсякденному житті. До них відносяться харчові продукти, такі як майонез, вершки або кетчуп, а також косметичні продукти - молочні та ручні креми.

Формування емульсій є важливим у процесі видалення жиру. Як ми знаємо, якщо ми наливаємо олію в склянку води, ми помічаємо, що масло нижчої щільності завжди плаває на поверхні води. Це пов'язано з наявністю хімічних взаємодій між молекулами води (водневі зв'язки). Вони роблять молекули води тісно пов'язані один з одним. Ці взаємодії настільки сильні, що вони не дозволяють проникати молекули нафти між молекулами води. Відповідно до принципу, що подібне розчиняється у подібній неполярній олії, воно не змішується з полярною водою. З нею не утворюється однорідна суміш. Проте поєднання нафти та води має важливе значення при митті посуду. Неможливо очистити масляну каструлю чистою водою. Тому ми використовуємо поверхнево-активні речовини, які зменшують поверхневий натяг на інтервалі масло-вода. Це призводить до того, що вода буде оточена сурфактантом (емульгатором) молекул жиру. Емульгація відбувається, тобто жир розбивається на більш дрібні частинки. Емульгація створює емульсію.

Типи емульсій:

Можна виділити два основних типи емульсій:

Перша - водно-масляна емульсія (В / О). Воно виникає, коли водяні краплі розкидані в масляній фазі. Відомим прикладом такої емульсії є крем для обличчя.

Друга емульсія - олія / вода (О / Вт), коли масло суспендується у воді. Ми зустрічаємо його в майонезі чи сметані.


Залежно від типу емульсії, молекули поверхнево-активних речовин позиціонують себе в іншій конфігурації. Кожна молекула поверхнево-активної речовини складається з гідрофільної голівки та гідрофобного хвоста. У воді-емульсії головка встановлюється зовні до води, а гідрофобний хвіст - у бік жиру. Необхідна зворотна настройка для О / В емульсій. Тут гідрофобний хвіст направлений у напрямку неперервної фази, тобто жиру, та гідрофільної голівки дисперсної фази (води). Група молекул поверхнево-активних речовин спонтанно організовується в розчині в сферичні форми, так звані міцели.

Види міцелових установок в емульсіях:

 

Jax Professional

Інші статті